Agenda

Bijeenkomst vrijdagmiddag 7 oktober 2016 van 13.00- 17.30 uur, in het Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, 2513AB Den Haag.

Thema: Sociale Veiligheid in de nationale en internationale context

Voor de pauze concentreren we ons op “Hoe veilig zijn vrouwen en meisjes over de gehele wereld”. Door de spreeksters zal vanuit verschillende invalshoeken de sociale veiligheid worden belicht. Vragen als cyberpesten, onveiligheid op scholen en op straat, vroegtijdig school verlaten, gedwongen  huwelijken en ander sociale veiligheidsaspecten komen aan bod; thuis, buiten en op de e-snelweg.

Vragen kunnen direct na afloop van de presentaties worden gesteld. 

13.00-13.30     Inloop 

13.30-13.35     Korte introductie door de Voorzitter van GWI-NL Terry Oudraad

13.35-14.10     Marit Maij; migratie en de gevolgen voor de sociale veiligheid van de vrouwen. 

14.10-14.40     Ingrid van Engelshoven; cybersecurity en de impact voor vrouwen

14.40-15:15     Oetra Gopal; huiselijk geweld en de positie van vrouwen 

15.15-15.30     Pauze    

Na de pauze richten wij ons op manieren om de sociale positie en daarmee de zelfredzaamheid van vrouwen en meisjes te verbeteren; bv door projecten. Hierbij worden vooral buitenlandse projecten nader belicht. Centraal staat: wat kunnen wij, als GWI-NL, bijdragen aan de sociale veiligheid van vrouwen, hier in Nederland maar ook in Europa en daarbuiten? En hoe gaan we dat aanpakken?

15.30-16.00     Melania; een Nederlandse NGO die ingaat op hoe wij kunnen bijdrage aan verbetering van vrouwen in de internationale context.                                                                                  

16.00-16.30     Global Initiatives; TU Delft projecten die, d.m.v. techniek, de omstandigheden van vrouwen helpen verbeteren.

16.30-17.00     Samenvatting van resultaten van de bijeenkomst en aanbevelingen voor de toekomst!

17.00-17.30     Korte vergadering voor de GWI-NL leden

Naast het vaststellen van het Huishoudelijk Reglement, wordt een terugkoppeling van de GWI conferentie in Kaapstad gegeven.

Kom ook en breng je collega’s, vrienden, vriendinnen, dochters en bekenden mee naar deze inspirerende middag. Na afloop ga je verrijkt en vol nieuwe ideeën en initiatieven naar huis!

Geef je op voor de bijeenkomst door een email te sturen naar: info@gwi-nl.org onder vermelding van “7 oktober” en laat ook weten of je mee gaat dineren ( voor eigen rekening).

Hieronder volgt een korte introductie van onze spreeksters

Ingrid van Engelshoven is wethouder en 1ste locoburgemeester bij de gemeente Den Haag. Zij heeft Kenniseconomie, Internationale aangelegenheden, Jeugd en Onderwijs in portefeuille. Tevens is ze lid van de board van de Stichting The Hague Security Delta.

Oetra Gopal, is wethouder bij de gemeente Hoogezand met o.a. Emancipatie en Ontwikkelingssamenwerking, Maatschappelijke opvang en Aanpak huiselijk geweld in portefeuille. Ook persoonlijk heeft Oetra Gopal sociale onveiligheid ervaren doordat zij ongewild uitgehuwelijkt is. 

Marit May, Tweede Kamerlid voor de PvdA.  Ze vertegenwoordigt de PACE groep, d.w.z. de groep parlementariërs bij De Raad van Europa en als zodanig vanuit PvdA betrokken bij Istanbul Conventie en de ratificering ervan.

Luella van Turnhout is coördinator Projectencommissies van de NGO Melania. Melania is een organisatie van professionele vrijwilligers en fungeert als schakel tussen de projectgroepen in het Zuiden en donateurs en Melaniagroepen in Nederland. Melania begeleidt de projecten met voorlichting, advies en praktische hulp. Melania ondersteunt projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De projecten zijn gericht op verbetering van de levensstandaard of de positie van (kans)arme vrouwen.

Jennifer Kockx is Program manager & external relations officer bij TU Delft Global Initiative.        Wereldwijd gebruiken wetenschappers van Delft University of Technology hun expertise om concrete oplossingen te vinden voor problemen van mensen in ontwikkelingslanden. In nauwe samenwerking met plaatselijke wetenschappers en ondernemers willen zij  het leven van mensen verbeteren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GWI-NL is de Nederlandse vereniging van de wereldwijde
koepelorganisatie Graduate Women International (GWI)

Contact | info@gwi-nl.org | Colofon website